Щоби білки виконували свої біологічні функції, їх молекули повинні мати чітко визначене просторове розташування. Організацію білкових молекул можна умовно поділити на чотири рівня: первинна структура, вторинна структура, третинна структура та четвертинна структура (рис. 4.1).
Виділяють 4 рівня структурної організації білків: первинна структура – послідовність амінокислот в поліпептидному ланцюзі; вторинна структура – просторове укладання атомів головного ланцюга; третинна структура – розподіл у просторі всіх атомів та молекул білкової глобули; четвертинна структура – розміщення …
рівні структурної організації білкових молекул. Для того щоб білок міг виконувати свою біологічну функцію, його молекула повинна мати певну просторову конфігурацію. Розрізняють чотири основні рівні організації білкових молекул — первинну, вторинну, третинну та четвертинну структури (Мал.
Молекула білка набуває форми глобули (кульки). У деяких білків формується четвертинна структура. Вона є комплексом кількох макромолекул, що мають третинну. структуру. Четвертинну структуру утримують неміцні іонні та водневі зв'язки, а також гідрофобні взаємодії.