Процеси, що відбуваються в дванадцятипалій кишці людини:
- виділення соляної кислоти
- обробка їжі жовчю.
- знешкодження отруйних речовин.
- всмоктування більшої частини води у кров.
- розщеплення вуглеводів до мономерів
- обробка їжі соком підшлункової залози
Дванадцятипала кишка є частиною тонкого кишечника, розташовуючись відразу за воротарем шлунка. Цей орган відповідає за процес перетравлення їжі у системі шлунково-кишкового тракту.
Зі шлунка їжа потрапляє у верхній відділ тонкого кишечника дванадцятипалу кишку. Тут їжа піддається впливу соку підшлункової залози та ферментів тонкого кишечника, який сприяє перетравленню жирів, білків та вуглеводів. Тут же їжа обробляється жовчю, що виробляє печінку.