Грузія є найдавнішою країною-виноробства з 8000 річною традицією приготування вина, виготовлення і зберігання вина.
Першим виноробом був Ной і про це ясно сказано в Старому заповіті. На Близькому Сході вино вміли робити не тільки з винограду, а й з гранатів, фініків та інших фруктів. У Євангелії Ісус Христос перетворював воду на вино, а апостол Павло рекомендував пити його з водою від хвороби шлунка.
Виноробство почало розвиватися близько 8000 років до нашої ери в районі Закавказзя, Східної Анатолії та півночі гір Загрос (сучасний Іран) Найдавніші археологічні знахідки в Грузії, а саме " квеврі & quot;, то, в чому вино зберігалося, були датовані не менше 8000 років до нашої ери, дата була заснована на біохімічних аналізах …
років тому виноград уже культивували в Закавказзі, Середній Азії, Сирії, Месопотамії, Єгипті. Близько 3 тис. років тому виноградарство процвітало в Греції і пізніше, близько 600 років до н. е., фінікійці завезли виноград до Франції.