Оптимальний гідромодуль – 3-4 літри води на кожен кілограм цукру (з урахуванням цукру, що міститься в сировині, якщо брага не цукрова). При “переборі” з цукром для відновлення бродіння потрібно додати свіжої теплої некип’яченої води. Дистильована та кип’ячена вода – вороги дріжджів.
Дії: для відновлення бродіння додати в сусло на вибір: саморобну закваску, магазинні винні дріжджі, немиті розчавлених ягід винограду (5-6 ягід на 10 літрів) або якісні родзинки (20-30 грамів на 5 літрів).
Загальний час бродіння домашнього вина з макухи (з моменту початку приготування) – 20-50 днів. Про закінчення процесу свідчить відсутність протягом 1-2 днів бульбашок із гідрозатвора (рукавичка здулася) і шар осаду на дні. Настав час злити молоде вино через трубочку в іншу ємність.