Так, для гречаної чи рисової каші пропорція круп і води повинна дорівнювати 1:2 (на склянку рису або гречки потрібно взяти дві склянки рідини). На склянку пшона, вівсяних пластівців, пшеничного крупи необхідно не менше трьох склянок води. Стільки ж вимагатимуть ячна або перлова крупа.
Скільки рідини взяти На 1 склянка крупи беруть 2-3 склянки води або суміші води та молока. Якщо варите її лише на молоці, беріть 3–4 склянки. Чим менше рідини, тим густіше буде каша.
Для класичної в'язкої каші підходять найбільш товсті пластівці довгого приготування. Варити кашу можна на одному молоці, на воді або змішати молоко з водою порівну. Оптимальні пропорції для каші середньої густоти 1:2, наприклад, на одну склянку пластівців дві склянки рідини. Рідина довести до кипіння.
Зазвичай на 1 склянка пшеничний крупи беруть 3 склянки рідини. Пшенична каша сама по собі виходить трохи в'язкою. Але якщо взяти 2 склянки рідини, вона вийде більш розсипчастою.