Природні цукру зустрічаються, наприклад, у фруктах, ягодах, меді, але також і в овочах та молоці. Найбільш відомими природними цукрами є сахароза, глюкоза, фруктоза, лактоза та мальтоза.
Випускаються такі види цукру:
- цукор білий;
- шматковий цукор (Пресований або відлитий у формі);
- цукрова пудра;
- цукор-кандис;
- сироп – водний розчин цукру;
- У минулому випускався у формі цукрової голови.
Залежно від показників якості продукт ділять на чотири категорії: екстра, ТС1, ТС2, ТС3. При цьому найсолодший – цукор категорії екстра (масова частка кристалізованої сахарози – не менше 99, 80 відсотка, а найбільш вологостійким – кусковий цукор.
Типи цукрів пекарський – має менші розміри кристалів; фруктовий – застосовується для приготування пудингів; кондитерська пудра — у магазині продається як цукрова пудра та використовується у домашньому приготуванні; цукрова обсипка має великі кристали.