На вуглеводи у добовому раціоні має припадати 50-60% добової калорійності. У нашому прикладі з жінкою-продавцем – це 800-850 ккал. Один грам вуглеводів виділяє 4 ккал, отже, жінці необхідно на добу 200 г вуглеводів.
Вуглеводів у харчуванні будь-якої людини, у тому числі людини з цукровим діабетом, має бути достатньо (не менше 50% загальної калорійності), оскільки вони є джерелом енергії для організму. Більше того, різні вуглеводи по-різному впливають рівень глюкози у крові.
Одна ХЕ приймається за 10 грамів чистих вуглеводів або 12 г з урахуванням харчових волокон. Виробники діабетичних та дієтичних продуктів вказують хлібні одиниці з розрахунку 12 г вуглеводів у 1 ХЕ.
Продукти харчування, дозволені при цукровому діабет типу 2: Хліб – До 200 грам в день, переважно житній чи спеціальний діабетичний.