Абсент здебільшого добре закусувати будь-якими фруктами (яблука, цитруси, груші, виноград), ще й посипаними цукром і навіть корицею. Їхня насолода дещо відтіняє гіркоту та пряність трав'яних складових цього напою.
Звичайно, люди неспроста зачепилися за абсент серед усього випитого фермером. Цей напій у великій кількості викликає галюцинації через вміст у полині речовини туйону (монотерпину). Дія від нього нагадує наркотичне сп'яніння.
Можливо, саме під дією абсенту ван Гог відрізав собі вухо. Пізніше визнали, що абсентисти доводили себе до психічного розладу і могли вчинити насильство або навіть вбивство, і 1915 року абсент був заборонено у Франції, Швейцарії, США та більшості країн Європи.
В чистому вигляді абсент пити не рекомендується, але все ж таки спосіб такого вживання даного напою існує. Абсент В чистому вигляді можна пити сильно охолодженим з чарок обсягом трохи більше 30 грам. Рецепт «цитрусового абсенту» полягає в тому, що в цьому способі використовується додавання цитрусових.