Плоди авокадо ростуть на однойменних деревах із родини лаврових.. Хоча авокадо часто використовуються в кулінарії як інгредієнти для салатів, що ріднить їх з овочами, насправді їх правильніше відносити до фруктів, а з ботанічної точки зору — до ягід.
За своїм складом і смаком, зовсім не солодким, а скоріше нейтральним, плід близький до овочів. Але авокадо насправді фрукт.
За ботанічними показниками авокадо є однонасінною ягодою. Форма плоду грушоподібна, подовжена (до 20 см завдовжки). Маса великого стиглого плоду сягає 300 грамів. Але особливу цінність становлять зразки середніх та малих розмірів — вагою від 100 до 200 грамів.
Якщо ще простіше, то якщо плод має насіння, то його відносять до класу фруктіва якщо ні – до класу овочів. Наприклад, фруктами Ботаніки називають бобові (квасоля, горошок), кукурудзу, баклажани, огірки, томати, екзотичний авокадо і навіть горіхи та гострий перець. А ось згаданий вище банан є справжнісіньким овочом.